Wydarzenia » ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA

Obchody Święta pieczonego ziemniaka

W dniu 8.10.2017r.  wychowankowie naszej placówki uczestniczyli w imprezie pod nazwą „Święto pieczonego ziemniaka”, którą zorganizowali i przeprowadzili wychowawcy Paweł Lachowski i Andrzej Stefański. W czasie imprezy chętni uczestnicy rywalizowali  w kilku konkurencjach. Pierwszą z nich był konkurs wiedzy o ziemniaku. Chłopcy odpowiadali na pytania zawarte w teście, sprawdzające ich wiedzę na temat ziemniaka, jako rośliny, jego wykorzystaniu, odmianach czy przyrządzanych potrawach. Najwyżej punktowanych odpowiedzi udzielili  Dawid Kowalczyk i Olaf Spiżarski, uzyskując 21 punktów, Łukasz Hawrył 18 punktów i Kamil Stachowiak 15 punktów. Kolejną konkurencją była precyzja w obieraniu ziemniaka. Tutaj zwyciężyć miał ten zawodnik, który z ziemniaka obierze najdłuższą obierkę. Bezkonkurencyjny okazał się Arkadiusz Wroński, którego obierka miała długość 124 cm. Dawid Kowalczyk obrał 62 centymetrową obierkę a Kamil Stachowiak 54 centymetrową. W kolejnej konkurencji liczyła się inwencja twórcza i zdolności manualne. Zadaniem dla chłopców było wykonanie pieczątki z ziemniaka i odbicie na kartce papieru powstałej pieczęci. Wygrywał ten, którego odbicie pieczątki było wg komisji złożonej z dyżurujących wychowawców najładniejsze. Pierwsze miejsce zdobył Dawid Kowalczyk wykonując pieczęć w kształcie motyla, na drugim miejscu uplasował się Łukasz Smykowski wykonując precyzyjną literę „S”. Trzecie miejsce zajął Łukasz Hawrył, który wykonał figurę piramidy. Ostatnia konkurencja wymagała szybkości i precyzji. Zadaniem wychowanków było w określonym czasie 5 minut obranie ziemniaków i pocięcie ich na frytki. Wygrywał ten, który zrobił najwięcej wg wskazań wagi frytek. Na pierwszym miejscu był Dawid Kowalczyk z wynikiem 869 g frytek, Drugi był Kamil Stachowiak z wynikiem 602 gramy frytek a trzecie miejsce zdobył Arek Wroński robiąc 461 gram frytek. Podczas imprezy panowała sympatyczna atmosfera. Szkoda, że to święto obchodzimy tylko raz w roku…